#TobaccoExposed: Zaštitimo mlade od manipulacija duvanske industrije

Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvana (31. maj) u utorak, 2. juna, održan je onlajn susret #TobaccoExposed. U okviru vebinara je održana live panel diskusija, a ovom prilikom su dodeljene i nagrade Svetske zdravstvene organizacije u evropskom regionu, koje se svake godine dodeljuju pojedincima i organizacijama za izuzetna dostignuća borbi protiv duvana.

Ovaj vebinar su organizovali: Smoke Free Partnership (SFP), European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP), European Respiratory Society (ERS), Association of European Cancer Leagues (ECL), European Cancer Patients Coalition (ECPC), European Public Health Alliance (EPHA), uz učešće Regionalne kancelarije za Evropu Svetske zdravstvene organizacije.

Nakon godina napretka u donošenju propisa za smanjenje oglašavanja, promocije i reklamiranja duvana, zemlje u Evropi i širom sveta suočene su sa pritiskom starih i novih taktika duvanske industrije za privlačenje mladih potrošača – nekada kroz korišćenje rupa u zakonskim ograničenjima u vezi oglašavanja u pojedinim zemljama, nekada putem drugih manje regulisanih kanala. Zato je ove godine Svetski dan bez duvana bio usmeren na razotkrivanje taktika i manipulacije duvanske industrije da privuku nove generacije potrošača i ramatranje konkretnih aktivnosti koje se moraju preduzeti kako bi se to sprečilo.

Na vebinaru se, pored razotkrijvanja i sabiranja različitih marketinških taktika duvanske industrije, poveo se i ozbiljan razgovor o nužnosti zatvaranja praznina u primeni člana 13. Okvirne konvencije o kontroli duvana (Framework Convension on Tobacco Contol) – u vezi zabrane reklamiranja, promocije i sponzorstva duvanske industrije, njegovih smernica za jače zakonske mere i dosledno sprovođenje. 

Onlajn vebinar je vodila Alison Koks (Alison Cox), predsednica Smoke Free Partnership-a i Kristina Mauer-Štender (Kristina Mauer-Stender) iz Svetske zdravstvene organizacije, a učesnici panel-diskusije bile su četiri mlade predstavnice evropskih organizacija za borbu protiv duvana u Evropi:

Kako se ovogodišnja tema ticala upravo mladih, dati šansu mladima da se izjasne po ovom pitanju bio je sasvim logičan izbor. Šansa mladih da se izjasne o stvarima koje ih se tiču omogućava dobijanje relevantih informacija i neophodan je korak kada je problem pušenja kod dece i mladih u pitanju. Tokom panel-diskusije predstavnice su iznele bitne uvide i sveža zapažanja u vezi sa problemom manipulacije duvanske industrije i time doprinela budućem osmišljavanju konkretnih koraka u vezi njegovog rešavanja. 

Normalizacija pušenja u svetu kao posebna taktika i veliki problem i prepreka za prevenciju pušenja kod dece i mladih, reklame koje se provlače u medijima uprkos zakonskim merama o zabrani reklamiranja i novi duvanski proizvodi prilagođeni ukusima dece koji nisu zakonski regulisani ni u jednij zemlji, samo su neki od problema o kojima se diskutovalo.

Zaključeno je da je najveći problem normalizacija pušenja koja predstavlja prepreku u prevenciji pušenja kod mladih, što duvanska industrija zloupotrebljava i koristi. Sprečavanje normalizacije pušenja na globalnom nivou jedino je trajno rešenje. Pored ovoga naglašena je potreba za zaustavljanjem duvanske industrije da koristi klimave mere društvenih mreža i koristi mlade kako bi prodavala svoje proizvode.

Nagrade povodom Svetskog dana bez duvana za 2020. godinu primili su:

Klikni me

Samo kreativno @oxygensrbija.