Vebinar “Zaštitimo mlade od manipulacije duvanske industrije i sprečimo upotrebu duvana i nikotina”

Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvana u nedelju, 31. maja, održan je vebinar pod nazivom „Zaštitimo mlade od manipulacije duvanske industrije i sprečimo upotrebu duvana i nikotina među mladima”. Ovaj događaj je organizovao Zavod za javno zdravlje Subotica, u partnerstvu sa Institutom za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Institutom za javno zdravlje Vojvodine i Republičkom stručnom komisijom za kontrolu duvana Ministarstva zdravlja Republike Srbije, uz podršku Infostuda.

Vebinar je bio namenjen pre svega mladima i onima koji rade sa mladima, kako bi se upoznali sa različitim strategijama koje koristi duvanska industrija kako bi privukla nove korisnike svojih proizvoda. To su, pre svega, generacije srednjoškolaca i studenata, pa je na ovaj način njima omogućeno da se uključe i isprate.

Vebinar je vodila dr Nada Kostić Bibić iz Centra za promociju zdravlja, Zavoda za javno zdravlje Subotica, a učestvovale su i govorile:

  • dr Srmena Krstev iz Republičke stručna komisija za kontrolu duvana
  • dr Biljana Kilibarda iz Instituta za javno zdravlje „Batut”
  • dr Snežana Ukropina iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Svetska zdravstvena organizacija dugi niz godina povodom Svetskog dana bez duvana pokreće inicijativu da se istaknu zdravstveni i drugi problemi pušenja u svetu i poziva sve zemlje da se uključe u sprovođenje delotvornih politika kako bi se zajedno usaglasili i lakše izborili sa duvanskom industrijom.

Ove godine je izabrana tema gde su u fokusu deca i mladi kao višegodišnje žrtve manipulacije duvanske industrije. Kako godišnje od posledica pušenja umre preko 8 miliona ljudi, a zahvaljujući velikom broju efikasnih mera kontrole konzumiranje duvana smanjeno je za 20% , duvanska industrija mora da pronađe nove načine da privuče potrošače. Zato se industrija fokusira se na mlade, jer je dokazano da se često počinje sa pušenjem u tinejdžerskom dobu. Namera industije je normalizacija upotrebe duvana i ciljana ponuda proizvoda mladima, te eksploataicija pušenja kao bolesti zavisnosti isključivo radi ostvarivanja finansijske dobiti. Poznavanje taktika manipulacije industrije je neophodno kako bi prevencija bila efikasnija i kako bi se mladi bolje zaštitili.

I pored Okvirne konvencije o kontroli duvana, čiji član 5.3 nalaže da države članice koje su ratifikovale Konvenciju treba da zaštite politiku javnog zdravlja i kontrolu duvana od komercijalnih i drugih interesa duvanske industrije u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom, u Evropi su samo 4 države uspešno implementirale to u svoje zakone (Velika Britanija, Francuska, Irska i Holandija). U najvećem broju zemalja i pored zabrane direktnog reklamiranja (na televiziji, na radiju, u štampanim medijima, bilbordima) i dalje je dozvoljeno i zastupljeno reklamiranje na mestu prodaje (često pored škola), u filmovima, serijama i pozorištu – kao deo „umetničkog izražavanja“. Pored toga prisutno je i indirektno reklamiranje cigareta, elektronskih cigarete i zagrevanih duvanskih proizvoda putem interneta i društvenih mreža preko plaćenih infuensera i na taj način se zaobilaze zakoni o zabrani reklamiranja duvanskih proizvoda. Duvanska industrija povezuje se sa mladima i putem sponzorstva (stipendiranje učenika i studenata, škola i univerziteta, velikih sportskih manifestacija i slično), kao i promocije na različitim popularnim dešavanjima za mlade i distribucijom besplatnih duvanskih proizvoda i promotivnog materijala. Tu su i marketinške taktike poput dodavanje najrazličitijih ukusa duvanskim proizvodima i elektronskim cigaretama i atraktivan dizajn.

Dodatni problem u Srbiji jeste što mladi u velikoj meri pored cigareta koriste i ostale duvanske i nikotinske proizvode. Neki učenici koji nikada nisu zapalili cigaretu probali su nargilu, elektronsku cigaretu ili neki drugi zagrevani duvanski proizvod. Upotreba ovih proizvoda u najvećem broju zemalja nije adekvatno ili uopšte zakonski regulisana.

U svom izlaganju dr Ukropina napomenula je kako je veoma važno da se mladi angažuju u borbi protiv pušenja zato što njihova poruka ima mnogo veću snagu i značaj među vršnjacima od reči stručnjaka i da treba imati ovo u vidu kada se razmatraju mogućnosti prevencije pušenja dece i mladih.

Pomenuti su i rezultati nagradnog konkursa „Ostavi sad” koji je organizovao Institut za javno zdravlje Vojvodine, a čiji je cilj bio motivacija pušača na odvikavanje od pušenja i promocija nove aplikacije za mobilni telefon „Ostavi sad” koja će ih u tome podržati.

Klikni me

Dobra navika je čovekov najbolji prijatelj.