TikTok u borbi protiv delinkventskog ponašanja

Usled upotrebe duvana umire 8 miliona ljudi širom sveta svake godine, a duvanska industrija putem prisustva na društvenim mrežama ozbiljno ugrožava napredak u suzbijanju ovog globalnog problema. Društvene mreže, usled nedostatka konkretnih mera, na prvom mestu platforme Facebook, Instagram i Tviter, postale su glavna mesta za oglašavanje velikih kompanija za proizvodnju duvana i elektronskih cigareta.

Društvene mreže su mesto gde danas deca i mladi provode najviše vremena, pa treba voditi računa o sadržaju koji se tim putem servira i raditi na tome da to budu bezbedne zone za decu i mlade.

Instagram i Fejsbuk su platforme koje navode određene mere i pravila u vezi objavljivanja reklamnog sadržaja kada su duvanski proizvodi u pitanju, ali to često ne zaustavlja velike duvanske kompanije da zaobiđu propisane mere i provuku svoj proizvod kroz sadržaj na kome nije naznačeno da je promocija u pitanju. Ovo se dešava zato što propisane mere za Fejsbuk i Instagram ne pokrivaju primarni način na koji duvanske kompanije promovišu svoje proizvode na društvenim mrežama – putem razvijene saradnje sa influenserima. Isto tako izostaje i kontrola sadržaja koji korisnici samostalno postavljaju, ne razmišljajući o posledicama usled prikazivanja određenog ponašanja i konzumiranja specifičnih proizvoda na svojim objavama, koje utiču za pušačko ponašanje, prikazujući različite duvanske proizvode. Ono šta se dešava na mestu gde deca provode najviše vremena, neminovno će uticati na oblikovanje njihovog razmišljanja i ponašanja.

Nova politika ovih platformi je dopunjena prošle godine, ali to je daleko od potrebnih mera kojima bi se zaustavile pomenute pojave na društvenim mrežama. Fejsbuk i Instagram zabranili su plaćene reklame za duvan i e-cigarete na obe platforme, ali ove mere se ne odnose na „običan” sadržaj koji objavljuju korisnici društvenih mreža i influenseri, a to je “rupa u zakonu” koju duvanske kompanije rado zloupotrebljavaju. Nove mere samo ograničavaju dostupnost plaćenog reklamnog sadržaja na punoletne i starije osobe, međutim, svi korisnici, uključujući i one mlađe od 18 godina, i dalje nisu sprečeni u objavljivanju sadržaja koji prikazuje različite duvanske proizvode – on i dalje nije starosno ograničen i zabranjen, već široko dostupan.

TikTok je prva platforma na društvenim mrežama koja je ovom problemu pristupila ozbiljnije. Kako Vajrd (Wired) navodi u svom članku, novo pravilo će verovatno uticati i na sve video sadržaje tinejdžera koji koriste bezdimne proizvode poput elektronskih cigareta i drugih sličnih proizvoda. Naime, uzimajući u obzir mladu bazu korisnika ove aplikacije, ne čudi da fokus mora biti na bezbednosti dece, što uključuje i zabranu video zapisa koji prikazuju maloletnike kako „konzumiraju, poseduju ili postoji i najmanja sumnja da konzumiraju alkoholna pića, drogu ili duvan“, što uključuje i nove duvanske proizvode, odnosno različite elektronske cigarete.

Izvod iz pravila ponašanja na TikTok mreži

Ostale platforme na društvenim mrežama navodno zabranjuju prikazivanje nezakonitih radnji, ali TikTok posebno zabranjuje ono što naziva „maloletnim delinkventnim ponašanjem”. Pod tim se podrazumeva i prikazivanje maloletnika koji konzumiraju alkohol, drogu ili duvan. Video snimci tinejdžera koji koriste elektronske cigarete postali su u jednom trenutku senzacija na TikToku, pa je brza akcija bila neophodna kako bi se sprečilo potencijalno širenje nezdravih navika, opasnih po zdravlje, kod dece i mladih. Ono što ostaje problem jeste sprovođenje ovih mera usled neusagašenih zakona u svetu, pa nije najjasnije kako će se nove mere nositi sa različitim zakonima o starosti i pušenju koji se razlikuju od zemlje do zemlje. Ovde se otvara pitanje o važnosti usaglašavanja svih mera kada je ova tema u pitanju, jer je samo tako moguće uspeti na polju same prevencije pušenja.

Podsećanja radi, trikovi sa dimom iz elektronskih cigareta nedavno su postali fenomen društvenih mreža i dobijali su stotine miliona pregleda. Na taj način je mnogo mladih širom sveta bilo izloženo sadržaju koji e-cigarete prikazuje kao nešto zabavno i kul, što sprečava efikasnu borbu protiv normalizacije pušenja i prihvatanja takvog ponašanja. TikTok je novija platforma, koja se brzo proširila na globalnom nivou, a kojom dominiraju deca i mladi (naročito na uzrastu od 13 do 20 godina). Video snimci koji promovišu trend #VapeTricks prikupili su skoro 300 miliona pregleda samo na ovoj platformi, dok je na Instagramu isti hešteg korišćen više od 5,4 miliona puta.

Sve platforme koje koriste deca i mladi najveći deo svog vremena ne bi trebalo da kompromituju i ugrožavaju njihovo zdravlje, a to se dešava usled obimnog necenzurisanog dostupnog sadržaja koji je teško kontrolisati. Neophodno je pronaći funkcionalan način kako bi se zabranila i zaustavila proizvodnja sadržaja na društvenim mrežama koji utiče na potencijalni razvoj loših nezdravih navika i ponašanja koje je opasno po život.

Za pripremu ovog teksta korišćeni su sledeći izvori:

Za MISSION: OXYGEN pisala Tara Tomašić.

Klikni me

Zasijaj kao kreativnost!