Škola i prevencija pušenja: Kako može da doprinese svaki nastavnik?

Serija razgovora o prevenciji pušenja kod dece na Fejsbuku završena je diskusijom o uticaju škole, odnosno nastavnika na decu, kada je reč o razumevanju svih opasnosti koje donosi duvan. Pet večeri zaredom ovi razgovori bili su deo online konferencije o prevenciji pušenja „Da li se čujemo?“ koja je deo obeležavanja Svetskog dana bez duvana u Srbiji. Tokom vikenda konferencija se seli na Instagram.

O tome koliko je važan uticaj škole, a koliko roditelja i online zajednice na formiranje stavova dece razgovarale su glumica Jovana Balašević i Ana Gavrilović, nastavnica razredne nastave u OŠ “Svetozar Marković” iz Leskovca. One su saglasne da u ranom dečjem uzrastu najveću ulogu imaju roditelji, da u ranom školskom uzrastu deca u velikoj meri veruju u autoritet nastavnika, ali da je sve veći uticak društva i online autoriteta odnosno influensera. Zato je, smatraju, važno da se sa decom uvek razgovara otvoreno i iskreno.

Škola i prevencija pušenja

Konferenciju o prevenciji pušenja kod mladih "Da li se čujemo?" zaokružujemo razgovorom o ulozi škole i obrazovnog sistema u zaštiti dece od duvana.Sagovornice su Ana Gavrilović, nastavnica razredne nastave OŠ “Svetozar Marković” iz Leskovca i Jovana Balašević, glumica.Online konferenciju organizuje Propulsion u saradnji sa PROI, uz podršku AstraZeneca.

Posted by MISSION: OXYGEN on Friday, May 29, 2020

„U školi se kroz različite aktivnosti govori o štetnosti pušenja već od prvog razreda i deca rano postaju svesna da je to nešto što nije dobro. Ipak, kasnije na decu utiču i različiti influenseri, pre svega jutjuberi i zato je važno da i oni promovišu zdrave stilove života,“ kaže učiteljica Ana Gavrilović iz Leskovca koja je učestvovala i na radionicama programa „Misija: kiseonik“ koje su osnaživale učitelje i nastavnike da koriste savremene alate u nastavi kako bi deci približili sve opasnosti koje nosi duvan. Deo ovog programa takođe je i online kampanja u kojoj popularni influenseri govore o štetnosti pušenja i promovišu zdrave stilove života.

Jovana Balašević ističe da je i sama bila pušač, te da je to postala upravo pod uticajem okoline. Pobedu nad tom zavisnošću smatra pobedom u mačevanju sa samom sobom.

„Neznanje je čest izvor mnogih grešaka. Zato je važno da se sa decom razgovara otvoreno i iskreno, ali i da se ne vrši preterani pritisak na njih kada je reč o izborima koje treba da naprave,“ kaže glumica.

Online konferencija o prevenciji pušenja „Da li se čujemo?” deo je obeležavanja Svetskog dana bez duvana u Srbiji. Konferencija traje sedam dana tokom kojih će o zaštiti dece od duvana govoriti ugledni domaći i međunarodni stručnjaci, aktivisti i ljudi koji se na različite načine bore protiv duvanskog dima.

Konferencija je zamišljena kao niz razgovora u uključenjima uživo na Fejsbuk stranici pokreta „Misija: kiseonik“ („Mission: Oxygen“), svake večeri u 19 h, od ponedeljka 25. maja do petka 29. maja.

Konferencija se tokom vikenda seli na Instagram gde će se više obraćati mladima. U subotu i nedelju od 20 sati na Instagram stranici https://www.instagram.com/oxygensrbija uživo će se razgovarati na teme:

  • subota: Netflix and Chill: Promocija pušenja kroz kinematografiju – Maja Šuša
  • nedelja: Budi kul kao #NajKULa – Unja Green

Online konferencija „Da li se čujemo?“ deo je pokreta „Misija: kiseonik“ koji se od 2018. sprovodi sa ciljem prevencije pušenja kod dece uzrasta 10–12 godina. Uz podršku nadležnih zdravstvenih ustanova, ministarstava, medija i organizacija civilnog društva, poruke ovog programa do sada su doprle do velikog broja mladih, a samo na društvenim mrežama poruke su stiglo do više od 400.000 mladih u Srbiji. Cilj pokreta je promocija formiranja zdravih navika kod dece.

Program sprovodi Propulsion, uz podršku kompanije AstraZeneca. Više o pokretu: https://www.missionoxygen.com/o-programu/.

Klikni me

Odluči se za ​#missionoxygen ekipu.