Čekajući Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima: Dokle?

Četvrte večeri online konferencije o prevenciji pušenja “Da li se čujemo?“ razgovor je vođen o tome zašto Srbija nema moderne zakone koji bi omogućili kontrolu duvanske industrije i kvalitetniju zaštitu stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Na ovu temu razgovarali su Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana i Marijan Ivanuša, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

Srbija je jedna od retkih zemalja Evrope u kojima još nije zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim i radnim prostorima i koja nema sveobuhvatne propise koji bi omogućili efikasnu kontrolu duvanske industrije i zaštitu zdravlja stanovništva, saglasili su se učesnici konferencije.

Čekajući Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima

Nacrt Zakona o zabrani pušenja na javnim mestima u Srbiji izrađen je još 2015. godine. Zašto ovo polje i dalje nije zakonom regulisano preispitaćemo u novoj online diskusiji u okviru konferencije "Da li se čujemo?"Sagovornici su Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Marijan Ivanuša, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji.Online konferenciju organizuje Propulsion u saradnji sa PROI, uz podršku AstraZeneca.

Posted by MISSION: OXYGEN on Thursday, May 28, 2020

Predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana, Srmena Krstev kaže da je još 2015. izrađen nacrt izmena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Tim nacrtom predviđeno je i unapređenje zaštite zdravlja građana i kroz potpunu zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima. Nacrt izmena Zakona nikada nije ušao u proceduru usvajanja, baš kao ni Strategija kontrole duvana do 2025. koja je izrađena jula 2016. godine.

„Potrebna je politička odluka na najvišem nivou, da se raskine savez sa duvanskom industrijom i da se zdravlje stavi na prvo mesto. Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima ili na javnim mestima nigde do sada nije dovela do propasti ugostiteljstva ili države. Uticaj na ugostiteljstvo svuda je bio pozitivan ili neutralan, jer nepušača je ipak uvek više nego pušača, a uticaj na ukupnu ekonomiju i na zdravlje uvek je isključivo pozitivan,“ poručila je Srmena Krstev.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, Marijan Ivanuša, podsetio je da je Srbija potpisnica obavezujuće Okvirne konvencije o kontroli duvana. Reč je o konvenciji sa najvećom međunarodnom podrškom u istoriji Ujedinjenih nacija koja podrazumeva da će države uspostaviti kontrolu duvana u različitim oblastima uključujući poresku politiku, potpunu zabranu oglašavanja, ograničenje prodaje duvanskih proizvoda maloletnicima, ulaganje u kampanje koje bi upozoravale na posledice pušenja, pomoć u odvikavanju, sprečavanje ilegalne trgovine, zabranu oznaka koje bi korisnike mogle da dovedu u zabludu i zabranu pojedinačne prodaje ili prodaje cigareta u manjim pakovanjima.

„Sve ove mere potrebno je uvesti u paketu, jer njihovo pojedinačno uvođenje ostavlja prostora duvanskoj industriji da brzo promeni fokus svojih marketinških aktivnosti. Potrebno je svuda obezbediti nepušačku životnu sredinu. Nije dovoljna samo zabrana pušenja na javnim mestima. Potreban je širi zakon o kontroli duvanske industrije,“ upozorava Ivanuša.

Srmena Krstev podsetila je da Srbija nema sveobuhvatne propise, pa se kontrola duvanske industrije nalazi u nadležnosti više ministarstava. Nacrtom strategije iz 2016. predviđeno je usvajanje sveobuhvatnog zakona, ali do danas nisu usvojene čak ni izmene zakona iz 2015. godine, tako da od 2010. u Srbiji nije bilo pomaka u zaštiti zdravlja stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Online konferencija o prevenciji pušenja „Da li se čujemo?” deo je obeležavanja Svetskog dana bez duvana u Srbiji. Konferencija traje sedam dana tokom kojih će o zaštiti dece od duvana govoriti ugledni domaći i međunarodni stručnjaci, aktivisti i ljudi koji se na različite načine bore protiv duvanskog dima.

Konferencija je zamišljena kao niz razgovora u uključenjima uživo na Fejsbuk stranici pokreta „Misija: kiseonik“ („Mission: Oxygen“), svake večeri u 19 h, od ponedeljka 25. maja do petka 29. maja. Konferenciju je moguće pratiti putem linka: https://www.facebook.com/oxygensrbija/live.

Poslednjeg dana konferencije na Fejsbuku, u petak 29. maja, tema će biti: Škola i prevencija pušenja: Kako može da doprinese svaki nastavnik? O tome će razgovarati Ana Gavrilović, nastavnica razredne nastave u OŠ “Svetozar Marković” iz Leskovca i glumica Jovana Balašević. Konferencija se tokom vikenda seli na Instagram gde će se više obraćati mladima.

Online konferencija „Da li se čujemo?“ deo je pokreta „Misija: kiseonik“ koji se od 2018. sprovodi sa ciljem prevencije pušenja kod dece uzrasta 10–12 godina. Uz podršku nadležnih zdravstvenih ustanova, ministarstava, medija i organizacija civilnog društva, poruke ovog programa do sada su doprle do velikog broja mladih, a samo na društvenim mrežama poruke su stiglo do više od 400.000 mladih u Srbiji. Cilj pokreta je promocija formiranja zdravih navika kod dece.

Program sprovodi Propulsion, uz podršku kompanije AstraZeneca. Više o pokretu: https://www.missionoxygen.com/o-programu/ .

Klikni me

Misli na svežem vazduhu.