Dimna zavesa duvanske industrije: Kako bolje zaštiti decu?

Treće večeri online konferencije o prevenciji pušenje“Da li se čujemo?“ tema je bila zaštita dece od uticaja duvanske industrije, a o tome su razgovarali Uliana Bakh, direktorka organizacije PROI iz Bosne i Hercegovine i Dragan Ćirić Ćira, vlasnik lanca nepušačkih resorana Pane e vino.

Učesnici konferencije saglasili su se da duvanska industrija koristi iste marketinške trikove za privlačenje mladih pušača svuda u svetu. Iako je reklamiranje zabranjeno na televiziji ili na bilbordima, oni ukazuju na to da su reklame za duvanske proizvode veoma prisutne na prodajnim mestima, gde se gotovo uvek nalaze u nivou očiju kupaca.

Dimna zavesa duvanske industrije

O tome kako bolje zaštititi decu od manipulacija duvanske industrije biće reči u sledećem razgovoru u okviru konferencije "Da li se čujemo?"Sagovornici su Uliana Bakh, direktorka PROI i Dragan Ćirić Ćira, vlasnik nepušačkog lanca restorana Pane e vinoOnline konferenciju organizuje Propulsion u saradnji sa PROI, uz podršku AstraZeneca.

Posted by MISSION: OXYGEN on Wednesday, May 27, 2020

„Korisnici proizvoda duvanske industrije brže umiru i zato je potreba te industrije da stalno privlači nove, mlade pušače. To radi kroz različite trikove i stalno se prilagođava trendovima, ali i zakonima, pa tako danas možemo da vidimo fotografije ili video snimke popularnih influensera na kojima oni koriste cigarete i druge duvanske proizvode,“ kaže Uliana Bakh čija organizacija u Bosni i Hercegovini sprovodi kampanju protiv upotreb eduvanski proizvoda, pod sloganom: Smeta mi.

U restoranima Pane e vino, već šest godina je zabranjeno pušenje. Vlasnik je svestan da njegov objekat često izbegavaju pušači, ali ne namerava da odustane od svoje odluke. Kaže i da je interesovanje medija za izazove sa kojima se suočava za sada izostalo.

„Duvanska industrija u Srbiji manipuliše mladim ljudima na razliite načine. To su pre svega cene, jer su cigarete i drugi duvanski proizvodi u Srbiji dostupniji mladim ljudima nego u drugim zemljama. Tu su i različite žurke i muzičke manifestacije na kojima se mladima, uz omiljenu muziku, otvoreno nude i cigarete,“ rekao je Ćirić.

Učesnici konferencije „Da li se čujemo?“ saglasni su da je rešenje u zakonima, pre svega onim koji će zabraniti pušenje u svim ugostiteljskim objektima i na javnim mestima, ali i onim koji će sveobuhvatno sprečiti reklamiranje duvanskih proizvoda, te zabraniti prodaju cigareta sa dodatim ukusima koje su posebno zanimljive mladima.

„Duvanska industrija ohrabruje pušače da kažu kako je zabrana pušenja kršenje njihovih ljudskih prava, ali takva prava ne postoje. Za razliku od toga, pravo na zdravlje i zdravu životnu okolinu jesu ljudska prava. Pušenje je stvar izbora pojedinca, ali on time ne sme da ugrožava ljude oko sebe,“ poručila je Bakh.

Online konferencija o prevenciji pušenja „Da li se čujemo?” deo je obeležavanja Svetskog dana bez duvana u Srbiji. Konferencija traje sedam dana tokom kojih će o zaštiti dece od duvana govoriti ugledni domaći i međunarodni stručnjaci, aktivisti i ljudi koji se na različite načine bore protiv duvanskog dima.

Konferencija je zamišljena kao niz razgovora u uključenjima uživo na Fejsbuk stranici pokreta „Misija: kiseonik“ („Mission: Oxygen“), svake večeri u 19 h, od ponedeljka 25. maja do petka 29. maja. Konferenciju je moguće pratiti putem linka:
https://www.facebook.com/oxygensrbija/live.

Tokom vikenda, konferencija se seli na Instagram, o čemu će više reči biti narednih dana.

Četvrtog dana, u četvrtak 27. maja, tema konferencije biće: Čekajući Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima: Dokle? O toj važnoj temi razgovaraće Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana i Marijan Ivanuša, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji.

Online konferencija „Da li se čujemo?“ deo je pokreta „Misija: kiseonik“ koji se od 2018. sprovodi sa ciljem prevencije pušenja kod dece uzrasta 10–12 godina. Uz podršku nadležnih zdravstvenih ustanova, ministarstava, medija i organizacija civilnog društva, poruke ovog programa do sada su doprle do velikog broja mladih, a samo na društvenim mrežama poruke su stiglo do više od 400.000 mladih u Srbiji. Cilj pokreta je promocija formiranja zdravih navika kod dece.

Program sprovodi Propulsion, uz podršku kompanije AstraZeneca. Više o pokretu: https://www.missionoxygen.com/o-programu/ .

Klikni me

Trenduj na #missionoxygen!