Sa peticijom za zaštitu stanovništva od duvana izašli smo na ulice Beograda!

Kao način prikupljanja potpisa za našu peticiju, sa ciljem hitnog usvajanja predloženog Nacrta izmena i dopuna zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, MISSION:OXYGEN izašao je na ulice Beograda. Prošlog vikenda, 5. i 6. juna, bili smo u Zemunu

Susret volontera na štandu u Gospodskoj ulici u Beogradu protekao je kao pravo tročasovno druženje. Kako je povod bio pronalaženje rešenja za zajednički život bez duvanskog dima, odlučili smo se za jedan proaktivniji pristup: da u realnom okruženju aktivno angažujemo ljude koji žele da misle, ali i da deluju u pravcu unapređenja uslova u kojima živimo, radimo i provodimo slobodno vreme.

Naše volonterke prikupljale su potpise za peticiju „Kreni-Promeni” uživo, Foto: Tamara Stojanović

Format online potpisivanja peticije zamenili smo živim susretom, pa se prikupljanje potpisa pretvorio u pravu radnu grupu. Ljudi koji imaju inicijativu razmenjivali su svoje stavove o tome zašto je važno da svi u javnom prostoru budemo zaštićeni od duvanskog dima, a oni koji još uvek nisu pomireni sa tom idejom imali su priliku da podele svoje stavove, ali i da čuju od naših volonterki, Ane Matović i Mihaele Đaković, više detalja i informacija o cilju čitave akcije.

Dijalog je važan kada donosimo odluke koje se ne tiču samo nas, Foto: Tamara Stojanović

Osim formi koje sprovodimo online: aktivnostima na društvenim mrežama, konferencija, live-panel diskusija i videa, smatramo da je primena onoga što promovišemo na internetu u realnoj društvenoj zajednici ključan faktor za stvaranje promene. Postavljanje štandova po gradu i komunikacija sa zajednicom, jedan je od važnih koraka u realizaciji akcije za donošenje Zakona koji štiti zdravlje celog društva.

Zato prikupljanje potpisa nastavljamo tokom čitavog meseca juna, na razičitim lokacijama u Beogradu, kako bismo podigli svest o važnosti izmene i primene Zakona koji štiti celo duštvo od duvanskog dima, ali i podstaknemo ljude da učine taj jednostavan korak ka promeni.

Akciju prikupljanja potpisa tokom juna započeli smo u Zemunu, Foto: Tamara Stojanović

Pozivamo vas da tokom juna posetite naš štand!

Sledećeg vikenda, 12. i 13. juna bićemo na Vračaru, u ulici Maksima Gorkog, kod ulaza na pijacu Kalenić, od 12-15h, a 19. i 20. juna na Zvezdari, u ulici Kraljice Marije 73, u istom terminu.

Dođite i budite deo akcije. Budite oni koji će inicirati promenu i neka vaš glas pomogne zaštiti stanovnišva od izloženosti duvanskom dimu. Kao građani, imamo veliku moć da utičemo na promene, a ovo malo okupljanje može biti veliki korak koji će uticati na podizanje svesti naše zajednice u celini!

Za MISSION: OXYGEN pisao Dušan Jurić

Klikni me

Izađi iz svoje zone komfora.