Potpisivanje peticije za vazduh bez duvanskog dima nastvili smo na Vračaru i Zvezdari!

Drugu i treću nedelju zaredom nastavljamo da motivišemo ljude da aktivno učestvuju u borbi protiv duvanskog dima. Nastavili smo sa prikupljanjem potpisa na ulicama Beograda i prethodna dva vikenda: 12. i 13. juna, na Vračaru, u ulici Maksima Gorkog, kod ulaza na pijacu Kalenić i 19. i 20. juna na Zvezdari, u ulici Kraljice Marije 73. Okupili smo tim naših volonterki i pozvali ljude da potpišu peticiju i tako podrže program MISSION:OXYGEN.

Volonterke Mihaela Ðaković, Sara Miletic, Ana Matovic i Marija Bireš prikupljaju potpise na Vračaru, Foto: Nikola Vučetić

Prikupljanje potpisa na Vračaru i na Zvezdari proteklih vikenda je još jedna akcija koja je probudila inicijativu da se utiče na problem koji ugrožava zdravlje velikog broja ljudi. U ovom slučaju problem duvanskog dima u zatvorenim javnim prostorima.

Jedna od žena koja se priključila i svojim potpisom podržala inicijativu rekla je da ceni sve one inicijative koje utiču na društvo u celini. Prema njenim rečima dobro je podržati sve stvari koje se tiču svih nas. „Nijedan problem nije izolovan, a na ovaj način možemo da utičemo i na mlade i na stare, ohrabrujući jedni druge da verujemo da nismo sami u borbi. Izborili smo se za parkić, a sada to činimo i za čistiji vazduh”.

Rad sa zajednicom je važan deo programa Mission:Oxygen, Foto: Nikola Vučetić

Još jedan potpisnik peticije dodao je: „Dosta osoba u mojoj okolini su pušači i onda znam koliko su besni ako ne mogu negde istog momenta da zapale cigaretu, ali generalno mislim da bi zdravija varijanta bila da postoji ta zabrana”.

Okupljanje i direktna akcija u samoj društvenoj zajednici, osim što je proaktivnije, udiše život kampanji i postavlja sve u realan društveni kontekst. Da snaga uticaja zajednice može biti velika, pokazalo je i interesovanje potpisnika da prošire reč o projektu i motivišu svoj socijalni sistem da misli i deluje kada je ova tema u pitanju.

Postavljanje štandova po gradu i komunikacija sa zajednicom, jedan je od važnih koraka u realizaciji akcije za donošenje zakonske regulative koja štiti zdravlje celog društva, a akcija prikupljanje potpisa tokom čitavog meseca juna, na razičitim lokacijama u Beogradu, dovela je do izuzetno jakog odziva i interesovanja ljudi da doprinesu rešavanju određenog društvenog problema.

Volonterke Sara Miletic, Natasa Radovanovic i Ksenija Bakoč prikupljale su potpise na Zvezdari, Foto: Nikola Vučetić

Svest o važnosti izmene i stroge primene Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, polako ali sigurno postaje stvar od interesa za sve građane i građanke i tema sve prisutnija u lokalnim zajednicama.

Mi smo tu da podstaknemo ljude da učine taj jednostavan korak ka promeni.

Ukoliko već niste, pridružite se i postanite i vi oni koji će uticati na promenu! Neka vaš glas doprinese zaštiti celokupnog stanovnišva od izloženosti duvanskom dimu – iskoristite svoju moć, jer ono što radimo sada ne utiče samo na nas, već i na zdravlje i kvalitet života budućih generacija.

Za MISSION: OXYGEN pisao Dušan Jurić.

Klikni me

Samo kreativno @oxygensrbija.