Netflix and Chill: Promocija pušenja kroz kinematografiju

Svetski dan bez duvana globalno se obeležava 31. maja, a u Srbiji je ove godine obeležen online konferencijom „Da li se čujemo?“ Tokom sedam dana, učesnici konferencije bili su domaći i međunarodni stručnjaci, predstavnici međunarodnih organizacija, civilnog društva i poznate ličnosti i aktivisti koji se bore za prevenciju pušenja kod mladih. Nakon razgovora na Fejsbuku, vikend obeležavaju razgovori uživo na Instagram stranici programa koji su namenjeni pre svega mladima.

U subotu, 30. maja, glumica Maja Šuša govorila je o promociji pušenja kroz kinematografiju. Ona je preispitivala na koji način upotreba duvana koju vidimo u serijama i filmovima utiče na nas, pre svega na najmlađe.

„Proizvođači nalaze različite načine da cigarete i druge duvanske proizvode reklamiraju kroz serije i filmove i to tako da to reklamiranje nije uvek očigledno. U gotovo svakoj seriji ili filmu pojavljuju se likovi koji puše. To su često glavni junaci, oni koji su kul, oni koji su face, oni koji izgledaju snažno i moćno. Često cigaretu zapale kada su veoma srećni ili veoma tužni ili zabrinuti, čime se šalje poruka da je pušenje deo važnih trenutaka,“ kaže Šuša.

Ona sama priznaje da joj je bilo važno kakav utisak ostavlja sa cigaretom u ruci, a na nju je snažan utisak ostavila Odri Hepbern sa cigaretom u ruci u filmu „Doručak kod Tifanija“. Međutim, pre godinu dana shvatila je da joj konzumiranje cigareta zapravo ne donosi nikakvu korist i od tada je nepušač. Ona zato mladima poručuje da treba da razmisle da li je cigareta zaista deo njihovog identiteta i odluke ili je reč o kopiranju identiteta likova sa ekrana i njihovih odluka koje su zapravo rezultat reklamiranja duvanske industrije.

Online konferencija „Da li se čujemo?“ deo je pokreta „Misija: kiseonik“ koji se od 2018. sprovodi sa ciljem prevencije pušenja kod dece uzrasta 10–12 godina. Uz podršku nadležnih zdravstvenih ustanova, ministarstava, medija i organizacija civilnog društva, poruke ovog programa do sada su doprle do velikog broja mladih, a samo na društvenim mrežama poruke su stiglo do više od 400.000 mladih u Srbiji. Cilj pokreta je promocija formiranja zdravih navika kod dece.

Program sprovodi Propulsion, uz podršku kompanije AstraZeneca. Više o pokretu: https://www.missionoxygen.com/o-programu/  

U nedelju od 20 sati na Instagram stranici https://www.instagram.com/oxygensrbija uživo će se razgovarati na temu „Budi kul kao #NajKULa“ sa Unjom Green.

Klikni me

Priđi #missionoxygen ekipi.