Budi kul kao #NajKULa

Svetski dan bez duvana globalno se obeležava 31. maja, a u Srbiji je ove godine obeležen online konferencijom „Da li se čujemo?“ Tokom sedam dana, učesnici konferencije bili su domaći i međunarodni stručnjaci, predstavnici međunarodnih organizacija, civilnog društva i poznate ličnosti i aktivisti koji se bore za prevenciju pušenja kod mladih. Nakon razgovora na Fejsbuku, vikend obeležavaju razgovori uživo na Instagram stranici programa koji su namenjeni pre svega mladima.

U nedelju, 31. maja, Anja Stefanović (Unja Green), koja se profesionalno bavi plesom i koreografijom, govorila je o svojim životnim izborima koji su je doveli do toga da ne postane pušač, iako je prvu cigaretu zapalila tokom srednjoškolskih dana. Unja je u međuvremenu završila osnovne i mater studije, a njen izbor postali su ples i zdrav život.

„Alergična sam na polen i znam koliko su mi pluća važna. Bavila sam se kratko klasičnim baletom, zatim latino plesovima, tražila sam sebe u različitim aktivnostima i pronašla se u hip-hop kulturi i plesu. Mogla sam da budem blejač koji celog dana sedi u kafiću, ispija kafe i puši, ali moj izbor je ples kao sportska umetnost, moj izbor je da mi kosa i garderoba ne miriše na cigarete, moj izbor je zdrav i uzbudljiv život,“ kaže Unja Green.

Mladim ljudima, Unja Green poručuje da probaju različite aktivnosti za svoje slobodno vreme, dok ne pronađu onu koja im najviše odgovara, ali da uvek imaju na umu da nebriga o zdravlju nije kul.

Online konferencija „Da li se čujemo?“ deo je pokreta „Misija: kiseonik“ koji se od 2018. sprovodi sa ciljem prevencije pušenja kod dece uzrasta 10–12 godina. Uz podršku nadležnih zdravstvenih ustanova, ministarstava, medija i organizacija civilnog društva, poruke ovog programa do sada su doprle do velikog broja mladih, a samo na društvenim mrežama poruke su stiglo do više od 400.000 mladih u Srbiji. Cilj pokreta je promocija formiranja zdravih navika kod dece.

Program sprovodi Propulsion, uz podršku kompanije AstraZeneca. Više o pokretu: https://www.missionoxygen.com/o-programu/

Klikni me

Kada naletiš na lošu naviku, pokaži joj prekrštene prste.