Mladi počinju da puše ugledajući se na odrasle

Na dan obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima, 31. maja, na Jutarnjem programu RTS-a, dr Ika Pešić, kao predstavnica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana Ministarstva zdravlja Republike Srbije, razgovarala je o trendu u vezi pojave pušenja kod mladih.

Zabrinjavajuć podatak je da skoro 11% učenika u Srbiji zapali prvu cigaretu i potom nastavlja sa korišćenjem duvana, što dovodi do toga da “u Srbiji 6 osoba umre za jedno radno vreme, u jednom danu”, opominje dr Pešić iz Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije. 

Dr Pešić kao stručnjakinja sarađuje u radu na programu MISSION: OXYGEN i podseća da je prevencija pušenja kod dece i mladih osnovna misija ovog programa. Upravo zato je ova kampanja od velikog značaja kada je u pitanju zdravlje dece u Srbiji. 

Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvana u Srbiji održan je i okrugli sto gde je pokrenuta inicijativa o otvorenom razgovoru u vezi rešavanja problema i prevencije pušenja kod mladih. Važna tema tokom ovog razgovora je bila i prekid pušenja kod odraslih, jer je to zapravo glavni uzrok pojave pušenja kod dece koja se ugledaju na odrasle i preuzimaju njihove modele ponašanja. Zbog toga je važno da se radi na prevenciji pušenja kod maldih.
U razgovoru je spomenut i veliki rizik od samo izloženosti duvanskom dimu, što je dokazno kao veliki rizik za pojavu karcionoma, ali ne samo izloženosti duvanskom dimu, već i isparenjima i hemikalijama novih duvanskih proizvoda. Iako nove kliničke studije tek pristižu, provereno je da i duvanski prozvodi koji nisu klasične cigarete nose veliki rizik za zdravlje, a posebno zdravlje pluća. Od velike važnosti je sprečiti mlade da koriste elektronske cigarete i da ne idu u nargila barove, jer usled maskiraniih ukusa i mirisa postoji zabluda o manjoj štetnosti. Navodno ovi proizvodi imaju manje hemikalija od klasičnih cigareta i zbog toga su zdraviji, međutim istina je da je su podjednako opasni po zdravlje koliko i klasične cigarete.

Klikni me

Dobra navika je čovekov najbolji prijatelj.