Mladi sve više upotrebljavaju nove duvanske proizvode

Svetski dan bez duvanskog dima, 31. maj, posebna je prilika da se podigne svest o štetnosti pušenja, posebno kod mladih, pa je dr Srmena Krstev, direktorka Republičke stručne komisije za kontrolu duvana, za TV PRVA govorila na tu temu. U razgovoru su pomenute opasnosti novih duvansih proizvoda i mere koje se moraju preduzeti u cilju borbe za zdraviju sredinu bez duvanskog dima.

Dr Krstev sarađuje i na inicijativi MISSION: OXYGEN, čija je osnovna misija prevencija pušenja kod dece i mladih. Ovom prilikom ona je naglasila neke od zabrinjavajućih podataka u vezi pojave pušenja mladih u Srbiji i time ukazala na probleme na čijem rešavanju i program MISSION: OXYGEN radi.

Zdravlje mladih u Srbiji je ozbiljno ugroženo pušenjem, a to posebno pokazuje podatak da čak 11% učenika puši (podjednako i devojčice i dečaci). Taj procenat se ne menja već nekoliko godina, a trenutno mladi sve više upotrebljavaju i nove duvanske proizvode koje smatraju manje štetnim od klasičnih cigareta – nargilu i elektronske cigarete. Nargila je posebno popularna među učenicima zbog različitih “ukusa” koji su u ponudi. Međutim, prilikom pušenja nargile u organiznam se, pored drugih štetnih jedinjenja, unose i primese sagorelog uglja koji se koristi pri paljenju nargile. Kod elektronskih cigareta opasno je to što u svom sastavu sadrže nikotin koji stvara zavisnost, a to vrlo često dovodi do prelaska na klasične cigatrete u starijem dobu.

Za sve nove bezdimne proizvode tvdi se da su manje štetni, što nije dokazano. Pored toga, sva novija istraživanja na ovu temu pokazuju da usled njihovog korišćenja postoje veliki rizici po zdravlje, a pogotovo po zdravlje pluća koja su najviše ugrožena. Dr Krstić podseća da je rak pluća drugi uzrok smrti od malignih bolesti kod žena u Srbiji posle raka dojke! Zbog toga je tema Svetskog dana bez duvanskog dima ove godine i bila zdravlje pluća.

Kako bi se trenutna situacija promenila neophodno je da država donese određene mere, uključujući zabranu upotrebe duvana u svakom zatvorenom prostoru, značajno povećanje cene cigareta kako bi postale nedostupne, posebno mladima i uvođenje velikih slikovnih upozorenja sa teškim posledicama pušenja i zabrana svakog oglašavanja i reklamiranja.

Klikni me

Izađi iz svoje zone komfora.