Svaki oblik duvana je smrtonosan, svi moramo da štitimo decu i mlade

Pokret „Misija: kiseonik” („Mission: Oxygen”) oštro se protivi relativizaciji štetnosti pušenja nargila u prilogu koji je emitovan u četvrtak, 6. avgusta 2020. u Beogradskoj hronici Radio-televizije Srbije. Emitovani prilog poziva decu i mlade da probaju nargile kao egzotično i novo životno iskustvo, čime dovodi ovu ranjivu grupu u zabludu i ozbiljan zdravstveni rizik.

Smatramo da je obaveza javnog medijskog servisa da o štetnosti duvana i duvanskih proizvoda izveštava istinito i tačno. Napominjemo da su nargile duvanski proizvodi i za njih važe svi zakoni o kontroli duvana, a posebno zabrana reklamiranja svih duvanskih proizvoda na svim medijima. Naročito je važno poslati nedvosmislenu i jasnu poruku o štetnosti korišćenja nargila, koje su prema istraživanjima u Srbiji među ovom populacijom poslednjih godina u porastu.

„Bilo da se koristi duvan ili druga mešavina, pušenje nargila ima negativne efekte na zdravlje, pre svega zato što uključuje udisanje dima koji nastaje zagrevanjem ili sagorevanjem duvana”, smatra dr Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana. „Tokom pušenja nargila oslobađa se dim koji sadrži ugljen-monoksid, kancerogene supstance i toksična jedinjenja, uključujući i teške metale. Nikotin iz duvana izaziva zavisnost. Kao i kod pušenja cigareta, štetne materije iz duvana i dima iz nargila izazivaju različite vrste raka, bolesti srca i krvnih sudova, smanjenu plodnost i bolesti pluća”, upozorava dr Krstev.

Čin pušenja podrazumeva i kontakt prstiju sa usnama, dok pušenje nargila često uključuje deljenje piska za nargilu i creva među korisnicima, što pospešuje prenos novog virusa korona, ali i drugih zaraznih bolesti poput herpesa, gripa, hepatitisa i tuberkuloze. Zato Svetska zdravstvena organizacija od početka pandemije bolesti COVID-19 apeluje na pušače da smanje konzumiranje duvana ili u potpunosti prekinu s ovom praksom.

Pozivamo javni medijski servis i sve aktere našeg društvenog života da nam se pridruže u borbi za detinjstvo bez dima i daju reč da će vlastitim primerom i svakodnevnim ponašanjem promovisati vrednosti zdravog, aktivnog i ispunjenog života dece i mladih.

„Misija: kiseonik” pokrenuta je 2018. godine  sa ciljem prevencije pušenja kod dece uzrasta 10–12 godina. Uz podršku nadležnih zdravstvenih ustanova, ministarstava, medija i organizacija civilnog društva, pokret sprovodi edukativne i promotivne aktivnosti s velikim brojem mladih u Srbiji, a samo na društvenim mrežama poruke su stigle do više od 400.000 ljudi. Program sprovodi Propulsion, uz podršku kompanije AstraZeneca. Više o pokretu: https://www.missionoxygen.com/o-programu/.

Klikni me

Zasijaj kao kreativnost!