Edukacija i prevencija ključni činioci u zaustavljanju upotrebe duvana među mladima

Prema najnovijem istraživanju “Hooking the next generation“, oko 37 miliona adolescenata u dobi od 13 do 15 godina koristi duvanske proizvode, pri čemu e-cigarete postaju sve popularnije među mladima od tradicionalnih cigareta. Raznovrsnost proizvoda, uključujući e-cigarete, zagrejane duvanske proizvode i nikotinske kesice, predstavlja izazov u kontroli njihove upotrebe među mladima.

Foto: Kenny Eliason, Unsplash

Marketinški trikovi duvanske industrije

Duvanska industrija kroz paletu proizvoda – od tradicionalnih do e-cigareta i nikotinskih kesica – prilagođava se ukusima i preferencijama mladih. Boje, dizajn, pa čak i mirisi ovih proizvoda ne privlače mlade slučajno, već su rezultat pažljivo osmišljenih marketinških strategija.

Od atraktivnog i zanimljivog dizajna koji podseća na igračke do reklamiranja na društvenim mrežama, duvanska industrija koristi svaku priliku da se približi mladima. Slatki ukusi i šarene ambalaže čine ove proizvode privlačnim, dok su promotivne aktivnosti usmerene na popularne događaje, poput koncerata i sportskih takmičenja.

Najvažnije, industrija duvana teži da stvori percepciju da su ovi proizvodi “sigurniji” od tradicionalnih cigareta. Međutim, dokazi sugerišu suprotno: e-cigarete sa nikotinom, popularne među mladima, mogu biti podjednako štetne i zavisne kao i klasične cigarete.

Zdravstveni rizici

Iza pakovanja i obećanja “sigurnijeg” i “bezbednijeg” iskustva kriju se ozbiljni zdravstveni rizici. E-cigarete možda izgledaju potpuno bezopasno, ali istraživanja ukazuju na to da one generišu toksične supstance koje mogu izazvati rak i ozbiljne respiratorne probleme. Još važnije, upotreba ovih proizvoda može ometati razvoj mozga kod mladih, izazivajući probleme sa učenjem i mentalnim zdravljem.

Ipak, ne smemo zaboraviti ni na tradicionalne cigarete i druge duvanske proizvode, koji i dalje predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje mladih. Katran, nikotin i ostale štetne supstance u duvanskom dimu mogu izazvati brojne zdravstvene probleme, uključujući bolesti srca, pluća i raka.

Rad na edukaciji i prevenciji 

Kako bismo se suprotstavili ovom rastućem problemu, potrebna nam je sveobuhvatna strategija koja uključuje edukaciju, regulativne mere i podršku zajednice. Važno je da mladi budu informisani o štetnim efektima duvana i da imaju pristup podršci i resursima za prestanak pušenja.

Takođe, regulatorne agencije treba da preduzmu korake kako bi ograničile marketinške taktike duvanske industrije, posebno one usmerene na mlade. Zabrana reklamiranja duvana na društvenim mrežama i u blizini škola, kao i uvođenje jasnih upozorenja o zdravstvenim rizicima na pakovanjima duvanskih proizvoda, mogli bi biti koraci u pravom smeru.

Na kraju, podrška zajednice i angažovanje mladih u borbi protiv duvana ključni su faktori u prevenciji ovog problema. Kroz edukaciju, podršku i aktivizam, potrebno je stvoriti okruženje u kojem mladi mogu donositi informisane odluke o svom zdravlju i odbaciti štetne navike duvanskog korišćenja.

Za više informacija, možete posetiti izvor: Hooking the next generation

Klikni me

Kada naletiš na lošu naviku, pokaži joj prekrštene prste.