Predstavljanje programa MISSION: OXYGEN

U organizaciji Propulsiona, a na inicijativu kompanije AstraZeneca u Beogradu je juče pokrenut trogodišnji društveno-odgovorni program za borbu protiv pušenja kod mladih – MISSION: OXYGEN.

Predstavljanje programa MISSION: OXYGEN, Darko Soković i Goran Zarić, Propulsion

Podaci o korišćenju duvanskog dima u Srbiji su poražavajući. Prema statistici Instituta za javno zdravlje Srbije, više od 40 posto tinejdžera je do svoje 15-te godine probalo cigarete, a više od 15 odsto njih svakodnevno puši. Situacija je još alarmantnija kada se pogleda koliko sredstava građani Srbije odvajaju za cigarete – dnevno 5 miliona eura! Praktično, svake godine stanovnici Srbije potroše 2 milijarde eura na kupovinu cigareta, što predstavlja celokupni godišnji budžet Fonda za zdravstveno raktično, svake godine stanovnici Srbije potroše 2 milijarde eura na kupovinu cigareta, što predstavlja celokupni godišnji budžet Fonda za zdravstveno osiguranje Srbije!

Kroz trogodišnje delovanje, cilj projekta biće da promeni surovu statistiku, da osnaži primenu zakonske regulative, ali prevashodno da mladima u Srbiji na njima blizak način, prikaže svu štetnost duvanskog dima. MISSION: OXYGEN će ući u osnovne škole u Srbiji, pokrenuti brojne edukativne radionice, uključiti promotere influensere, nudeći pritom tinejdžerima bolji, kreativniji i zdraviji sadržaj. Plan kampanje je da se u naredne tri godine dopre do 200.000 dece, starosti između 10-12 godina kako bi zajedno sa kreatorima politike, edukatorima i zdravstvenim radnicima deca shvatila koliko je duvanski dim štetan.

Misija “Kiseonik”

Misija “Kiseonik”

Posted by 150 minuta on Tuesday, 23 October 2018

O svim benefitima projekta, kao i o neophodnosti odlučnije borbe protiv duvanskog dima, na edukativnom panelu su osim organizatora, govorili i dr Ferenc Vicko, državni sekretar Ministarstva zdravlja, Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a, Violeta Jovanović iz NALED-a, Andreja Pavlović iz Nordijske poslovne alijanse,Ksenija Purković iz kompanije AstraZeneca, kao i brojni stručnjaci koji se bave prevencijom pušenja u Srbiji.

Kako kompanije stvaraju društvo dobrih navika?
Vesna Savić Đukić, Ferenc Vicko i Darko Soković

U Srbiji puši skoro svaki drugi muškarac i svaka treća žena, dok svako drugo domaćinstvo, ima najmanje jednog člana koji puši. Pušači u proseku žive deset godina manje. Takođe, svaka deseta osoba starija od 30 godina, umrla je zbog bolesti koje su povezane sa upotrebom cigareta ili izlaganjem duvanskom dimu. Promena navika kod odraslih vrlo teška, složili su se panelisti, ali zato bar možemo uticati na mlade, sa ciljem da preveniramo i smanjimo pušenje kod školske dece. U tome mnogo mogu pomoći kompanije.

Kako kompanije stvaraju društvo dobrih navika?
Ksenija Purković, Violeta Jovanović i Andreja Pavlović

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Ferenc Vicko zahvalio se kompaniji AstraZeneca i fondaciji Propulsion koji su prepoznali problem pušenja kod mladih u Srbiji i istakao da bi ovakvih pozitivnih primera društvene odgovornosti trebalo da bude što više.

S obzirom da i pušenje izaziva vrstu zavisnosti i da imamo nepovoljnu statistiku broja pušača kod školske dece, to smatramo vrlo važnom borbom posebno sa obzirom da je očuvanje zdravlja veoma značajno kod mladih zbog dalekosežnih posledica u kasnijem životu.

Ferenc Vicko, Ministarstvo zdravlja

Projekat MISSION: OXYGEN podržava i UNICEF u čije ime se obratila Vesna Savić Đukić.

Sada, više nego ikada, moramo da prepoznamo činjenicu da je razvoj održiv jedino ako ga mogu nastaviti buduće generacije. Ukoliko zajednički osiguramo da svako dete, a posebno deca koja su isključena i siromašna, dobiju jednaku šansu za obrazovanje, zdravlje i zaštitu.

Vesna Savić Đukić, UNICEF

Na predstavljanju kampanje prisutnima se obratila i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Programi koji će pružiti priliku mladima da aktivno provode slobodno vreme mogu da odgovore na ključne faktore koji ih usmeravaju ka lošim navikama, među kojima je i odbrana od problema. Ti programi trebalo bi da ohrabruju i stimulišu osećaj vrednosti i sposobnosti da sami kreiraju prilike za napredak i izvesnu budućnost.

Violeta Jovanović, NALED

MO2 predstavljanje programa

Foto: Aleksa Vitorović

Klikni me

Stigli daleko sa obe noge na zemlji!