MISSION: OXYGEN u gostima u Skoplju

Drugi regionalni dijalog „Ekonomija oporezivanja duvanskih proizvoda u Jugoistočnoj Evropi“ održan je u Skoplju, 12 i 13. decembra u Hotelu “Holiday Inn”, u organizaciji Instituta ekonomskih nauka.

Cilj konferencije bilo je predstavljanje rezultata istraživanja i prezentacija dokumenata javnih politika u oblasti oporezivanja duvanskih proizvoda u pojedinim zemljama Zapadnog Balkana. Učesnici konferencije su bili predstavnici nacionalnih istraživačkih timova iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, kao i kreatori javnih politika iz regiona, predstavnici međunarodnih organizacija i civilnih društava.

Učesnici regionalnog okupljanja, Izvor: IEN

Program MISSION: OXYGEN bio je deo okruglog stola: ”Šta smo do sada naučili iz ekonomskih istraživanja i kako možemo podržati politiku oporezivanja u zemljama Jugoistočne Evrope?”.

U formi aktivne diskusije predstvanika različitih relevantnih insitucija, istaknuta je presudna važnost zajedničkog pristupa u radu na povećanju poreza na duvanske proizvode u zemljama jugoistočne Evrope. Specifične aktivnosti, kao što su istraživanje i kontinuirano zastupanje primene zakona o oporezivanju, ključne su za efikasniji rad  donosioca odluka u daljem dizajniranju i primeni strategija o kontroli duvanskih proizvoda.

U okviru panela govorilo se o pozitivnim efektima povećavanja poreza na duvanske proizvode, kao i njihovom celokupnom značaju za državu i domaćinstva. Istaknuti su i značajni nalazi o poboljšanjima po pitanju opšteg zdravlja i produktivnosti koje bi ekonomske regulative mogle da povećaju. Posebno je naglašen i značaj političke ekonomije u kontroli duvana, a predstavljeni su i dosadašnji izazovi u implementaciji poreskih praksi.

Ostale teme samog događaja bile su i responzivnost ljudi na cene duvanskih proizvoda kao i progresivnost sistem oporezivanja u zemljama jugoistočne Evrope. Razgovaralo se i o tome kako nam dosadašnja znanja mogu pomoći da unapredimo politike oporezivanja duvanskih proizvoda.

Globalni zaključak okruglog stola je u isticanju neophodnosti kontinuiranog i zastupanja istraživačkog pristupa i promocije rezultata istraživanja, kao i njihovog benefita za državu i domaćinstva. Zajednički pristup u stvaranju akcionog plana bila je jedna od najvažnijih tema, a integralni deo programa MISSION:OXYGEN je upravo kontinuiran rad sa stručnom zajednicom i donosiocima odluka. Predstavnici agencije Propulsion na okruglom stolu izneli su svoje dosadašnje iskustvo u radu na projektu: aktivnostima koje su sproveli sa decom koja su cijna grupa programa, kao i svoja iskustva sa prethodnih panela koji su okupljali predstavnike obrazovnih institucija, zdravstva i institucija dečje socijane politike i zaštite. Zato je ovaj vid rada sa stručnom zajednicom i njegovo povezivanje sa direktnim iskustvom rada u zajednici mladih posebno važan kako bi se kreirale bolje i obuhvatnije politike o kontroli duvana.

Klikni me

Trenduj na #missionoxygen!