MISSION: OXYGEN u Jutarnjem programu RTS-a

Uoči Nacionalnog dana bez duvana, koji se u Srbiji tradicionalno obeležava 31. januara, dr Biljana Kilibarda, šefica kancelarije za prevenciju pušenja u institutu “Batut” i Goran Zarić, koordinator programa MISSION: OXYGEN, bili su gosti na Jutarnjem programu RTS-a. Tom prilikom pričali su o prevenciji pušenja, zdravlju, kao i o misiji programa MISSION: OXYGEN da od duvanskog dima zaštiti decu i mlade.   

RTS Morning Show: Goran Zarić, Program Director, MISSION: OXYGEN

Our Program Director Goran Zarić was a guest on the Morning Show on national television discussing the activities of the MISSION: OXYGEN program that we implement with the support of AstraZeneca. For more than two years, we have invested time and effort to educate and mobilize society on the issue of children’s exposure to tobacco through this program.Today, on National No Tobacco Day, is a perfect opportunity to join our fight and sign the pledge for a healthy, tobacco-free environment for our youth at https://pr.fo/DajemRec.

Posted by Propulsion on Friday, January 31, 2020

Prema podacima istraživanja iz 2017. godine o upotrebi duvana među mladima,  58,9% učenika od 13 do 15 godina izloženo je duvanskom dimu u svojim domovim, a 58,3% na zatvorenim javnim mestima. Podaci koji se dobijaju na godišnjem nivou za odraslu populciju, govore o tome koliko je velika tolerancija na duvanski dim u Srbiji. Ovo nas navodi da preispitamo zakonske mere koje se tiču duvana, kao i postupke koji stvaraju nezdrave uslove za život.

Podatak da je skoro 59% učenika izloženo duvanskom dimu kod kuće govori o tome da kod roditelja još uvek nije dovoljno razvijena svest o rizicima pasivnog pušenja. To što čak 82,6% dece koja su pušači nije naišlo na prepreku pri pokušaju da nabave cigarete, opominje da se postojeće zakonske norme ne poštuju i da postoje veliki propusti opasni po decu i mlade u Srbiji. Imajući to u vidu, ovogodišnji slogan Nacionalnog dana bez duvana glasi: “Za bolju budućnost novih generacija”, čime se naglašava koliko treba biti obazriv prilikom upotrebe duvana i ko je sve time ugrožen.

Ovaj problem se uglavnom rešava prebacivanjem odgovornosti za uslove u kojima deca žive na obrazovni sistem i roditelje, pa program MISSION: OXYGEN radi na tome da društvo u celini osvesti i podstakne na preuzimanje odgovornosti. Svako za sebe može da izabere da se ponaša odgovorno i time zaštiti sebe i uvaži druge i njihove potrebe. Ovo posebno treba praktikovati ako se zna da deca u najranijem periodu počinju da puše upravo zato što kopiraju model ponašanja odraslih i zato što misle da je to kul. Zato MISSION: OXYGEN program kroz kreativne radionice sa decom u školama radi na redefininisanju toga šta znači biti kul i skreće pažnju na to da se može biti kul i na način koji je zdrav i koristan. Deca se ohrabruju da iskažu sebe i svoje talente i da stvaraju multi-mediljalne sadržaje za društvene mreže koji nisu samo zabavni, već mogu biti i produktivni i edukativni, tako da deca, na vršnjačkom nivou, mogu da pomogu jedni drugima oko problema sa kojima se suočavaju.

Kada je reč o trenutnim zakonskim regularivama koje se tiču duvana, veliki problem za dosledno pridržavanje i postupanje prema postojećim zakonima koji duvan prepoznaju kao štetan i zabranjuju ga, predstavlja izuzetak zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, što je ujedno i “crna rupa u sistemu borbe protiv pušenja i izloženosti duvanskom dimu”. Isto tako i podela ugostiteljskih objekata na pušačke i nepušačke zone stvara neravnopravnu konkurenciju, pa je teško odlučiti se da objekat bude u potpunosti tobacco free. Problemu doprinose i nepušači koji su ugroženi, jer nisu spremni da otvoreno govore o tome da im duvanski dim smeta (samo 6% ljudi se slobodno izjašjava o tome da im smeta duvanski dim), a upravo izloženost duvanskom dimu normalizuje pušenje kao pojavu i time dopinsi njegovom širenju.

Zaključak je da je potreban čitav spektar mera kako bi se videli rezultati i promena: od povećanja cena kako bi se duvan učinio nedostupnim, preko zaštite od izloženosti i zabrane reklamiranja, pa sve do edukacije i osvešćivanja stanovništva. Ali do tada, svako od nas može malo obazrivije i odgovornije da se ponaša i time doprinese stvaranju zdravije sredine u kojoj svi živimo.

Klikni me

Dobra navika je čovekov najbolji prijatelj.