Instagram Live: gostovanje kod F.fm

MISSION:OXYGEN, kao program koji je dobio više priznanja u kategoriji društveno odgovornih programa, idealan je primer za to kako Propulsion gradi kampanje koje treba da komuniciraju sa zajednicom. O tome je Tara Tomašić, kao predstavnik kreativnog dela tima u Propalsionu, 23. juna, pričala na Instagram Lajvu podkasta F.fm.

Podkast F.fm pokreće teme modne održivosti i podizanja svesti o potrošačkim navikama, ekološkom aktivizmu u modi, kao i uticaju koji kao pojedinci možemo da ostvarimo menjajući odnos prema modi. Ovom prilikom su Dunja Jovanović i Marija Radaković, autorke podkasta F.fm i osnivačice Udruženja za održive inicijative, iskoristile priliku da pokrenu priču o tome na koji način komunicirati sa zajednicom putem interneta, društvenih mreža i „novih medija”, odnosno influensera i influenserki.

Kako je udruživanje sa inicijativama koje dele zajedničku misiju stvaranja pozitivnog uticaja na društvo jedan je od ciljeva programa MISSION:OXYGEN, razgovor koji je vođen na ovom prilikom bio je idealan način da se proširi svest o tome kako na pravi načim prići ljudima sa temama koje nisu svima razumljive, a važne su za dobrobit celokupnog stanovništva.

Ovaj Live bio je susret eskperata nove medijske generacije koji su razmenjivali dosadašnja iskustva za menjanje narativa i navika društva kroz korišćenje interneta kao medija i svega što online prostor nudi. Kako od skice za projekat doći do milionskih pregleda, a ne promašiti ciljnu grupu i njihove vrednosti, bila je početna tema koje je ovaj ženski tim pokrenuo.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

A post shared by F.fm (@ffm_podcast)

Kao kreativno rešenje za komunikaciju teme štetnosti duvana i duvanskog dima deci uzrasta od 10 do 12 godina bila je pesma Kiseonik: „Pesma obuhvata sve poruke koje želimo da prenesemo, a da to čine mladi ljudi kojima deca veruju. Odnos poverenja sa influenserima je velika tema o kojoj se malo priča, a oni su glavni medij kroz možemo stvarati iskren i autentičan uticaj. Autorke podkasta podelile su i svoje iskustvo kao mikro-influenserki, a kulturu komunikacije putem „novih oglašivača što influenseri svakako jesu” Tara je navela kao jednu od izazovnijih i lepših tema vezanih za rad na projektu.

Načini na koje možemo da koristimo potencijal digitalnih platformi za komunikaciju društveno važnih tema bio je još jedan predmet diskusije, kao i kako svi mi, ako pojedinci, možemo biti pokretači i neko ko angažuje zajednicu, jer smo svi mi koji kreiramo sadržaj na internetu na bilo koji način zapravo savremeni mediji.

Kako publika i ciljna grupa ovog podkasta deli slične vrednosti, pa kroz njihovu komunikaciju putem interneta savesnost postaje trending i neke „teške” teme sada je moguće mnogo lakše preneti, a aktivizam i njegove forme ulaze u svakodnevni rečnik i diskurs slušalaca.

„Imamo toliko načina da iskoristimo formate koje nam se nude. U procesu svi naučimo nešto, recimo, korišćenje previše stručnog jezika sa kojim smo se mi susrele kao problemom u komunikaciji. Osluškivanje publike je naša odgovornost, jer sve ovo mi kreiramo zajedno”.

U vreme u kada su influenseri postali mediji, a organizacije koje se bave medijima moraju da se prilagođavaju ovom procesu, zahtevalo je i priču o taktikama digitalnog marketinga koje svi moramo koristiti kako bismo bili što relevantniji i u koraku sa vremenom. Značajani elementi u tom procesu su autentičnost, doslednost i komunikacioni stil i organski sadržaj.

„Mi kao neprofitna kampanja ništa ne prodajemo, već prenosimo važne poruke i zato je važno da se povežemo sa influenserima koji veruju u poruke koje prenose određene poruke, da sadržaj bude svojstven njima”, navela je za kraj Tara, ističući ogromnu moć koju takav pristup može izazvati na kreiranje bolje digitalne, ali i realne zajednice u kojoj živimo.

Za MISSION: OXYGEN pisao Dušan Jurić.

Klikni me

Pronađi svoju #missionoxygen ekipu.