#EkipaNajKULa muzikom promoviše zdrave izbore

Kao deo kampanje u okviru MISSION:OXYGEN programa, 23. jula u Beogradu, u saradnji sa IDJWorld, snimljen je spot za pesmu kojom želimo da promovišemo zdrave stilove života kod mladih. Radi se o duetu Ane Lazarević i Andrije Jo, mladih influensera i domaćih YouTube zvezda.

Kako se pokret MISSION:OXYGEN bavi prevencijom pušenja kod dece i mladih, jedan od osnovnih zadataka jeste približiti se ovom uzrastu na način koji će biti prirodan i nenametljiv, prilagođen razmišljanju ciljne grupe kojoj se poruka šalje. Muzika i pesma uvek su sjajno sredstvo da se pošalje poruka, a da se ujedno nešto učini i zabavnim. Zato smo došli na ideju da poruku o štetnosti pušenja provučemo kroz zanimljiv muzički projekat uz pomoć dve mlade osobe koje imaju veliki uticaj na mlađe generacije u Srbiji, a i sami su promoteri zdravih životnih stilova. Andrija Jo i Ana Lazarević od samog početka podržavaju vrednosti MISSION:OXYGEN programa i oboje smatraju da je važno poruke o ovoj konkretnoj temi na pravi način iskomunicirati i osnažiti mlade da ne osećaju strah da budu svoji i da se izbore za ono u šta veruju. 

Anna Lazarević i Andrija Jo podržavaju MISSION: OXYGEN

Uključivanje dece i mladih u ceo projekat bio je neizostavni element kako bismo vrednosti projekta adekvatnije prilagodili generacijama koje su i publika i kojih se cela stvar tiče, pa su u spotu imali priliku da učestvuju, stvaraju i druže sa svojim idolima, pobednici kampanje #ZatoStoSamKul. Ova jednomesečna kampanja zapravo je bila nagradni konkurs u kome su učesnici imali priliku da pokažu svoju kreativnost kroz video ili fotografiju na Instagramu i/ili TikTok-u. Blizu 400 prijavljenih bio je sjajan indikator uspeha ove akcije. Važno je istaći da su pobednici kampanje, koji su učestvovali u spotu, bili različitog uzrasta i da dolaze iz različitih gradova u Srbiji kako bi se obuhvatio što veći broj mladih u Srbiji. Marko, Anastasija, Lana, Lara, Anđela, Marija i Strahinja snimali su pored Andrije i Ane, a pored toga imali su priliku da se druže, razmenjuju kreativne ideje i dele svoje talente sa ostatkom ekipe. Mladi učesnici su se tokom čitavog snimanja zabavljali i družili, a neizostavni član ove ekipe (#EkipaNajKUla) bila je i svima omiljena NajKULa.

Pre samog snimanja, sa učesnicima spota, naš direktor programa Goran Zarić, održao je kratku informativanu diskusiju o različitim duvanskim i nikotinskim proizvodima, sa posebnm osvrtom na one koje su naročito interesantni mladima, a ne prepoznaju se kao opasni (mladima najinteresantnija u ovoj kategoriji je nargila). Zato je važno informisati ih na pravi način kako bi bili u stanju da kasnije prave zdrave izbore. 

Zdravi izbori se zasnivaju na pravim informacijama

Tokom organizacije spota ispoštovane su sve propisane mere prevencije i zaštite od trenutno vladajućeg koronavirusa. Strogo se povelo računa da svi prisutni na setu nose maske i koriste sredstva za dezinfekciju tokom snimanja, a deca u spotu takođe nose maske, čime smo pokušali da njihovim vršnjacima pokažemo kako je odgovorno ponašanje kul.

#EkipaNajKULa smatra da je odgovorno ponašanje kul

Do kraja dana snimanje se odvijalo u prijatnoj i pozitivnoj atmosferi, a i kroz dalju komunikaciju sa roditeljima i decom sa kojima smo se tada družili dobili smo samo reči podrške i ohrabrenja da nastavimo sa sličnim aktivnostima.

Nadamo se da će ova pesma i spot pokazati mladima u Srbiji kako je biti kul stvar stava, rada na sebi i svom potencijalu, a ne skrivanju iza duvanskog dima i nezdravog opasnog ponašanja.

Za MISSION: OXYGEN pisala Tara Tomašić.

Klikni me

Kada naletiš na lošu naviku, pokaži joj prekrštene prste.