Popularne, ali opasne: Četiri najčešće zablude o nargilama

U svetu raste popularnost nargila, posebno među mladima. Iako se često smatraju manje štetnim od cigareta, nargile mogu biti jednako opasne po zdravlje. Predstavljamo četiri ključne istine i zablude koje će vam pomoći da bolje razumete rizike povezane sa nargilama.

1. Nargile su manje štetne od cigareta

Zabluda: Mnogi veruju da su nargile manje štetne od cigareta jer ne sagorevaju direktno duvan i papir.

Istina: I nargile i cigarete su opasne. Razlika je u načinu stvaranja duvanskog dima. Kod cigareta, dim nastaje sagorevanjem duvana i papira, dok se u nargilama duvan zagreva upotrebom uglja. Ovaj proces stvara dim koji sadrži brojne štetne materije, uključujući katran, ugljen-monoksid i razne kancerogene supstance.

2. Nargile ne izazivaju zavisnost

Zabluda: Postoji mišljenje da nargile ne izazivaju zavisnost jer se koriste povremeno i sadrže biljne mešavine.

Istina: Duvan u nargilama često sadrži nikotin koji može dovesti do zavisnosti. Iako postoje mešavine koje ne sadrže nikotin, one i dalje proizvode duvanski dim sa visokom koncentracijom štetnih materija nastalih prilikom sagorevanja uglja. Dakle, nargile nisu bezbedna alternativa za one koji žele da izbegnu štetnost duvana ili zavisnost od nikotina.

3. Voda u nargili filtrira štetne sastojke

Zabluda: Voda kroz koju prolazi dim u nargilama filtrira štetne sastojke, čineći dim manje opasnim za zdravlje.

Istina: Voda u nargili ne filtrira štetne sastojke. Iako može ohladiti dim, ona ne uklanja toksične materije kao što su katran, teški metali i kancerogene supstance. Udisanje ovih štetnih sastojaka može imati ozbiljne posledice po zdravlje, uključujući respiratorne probleme i povećan rizik od raka.

4. Biljne mešavine čine nargilu bezopasnom

Zabluda: Biljne mešavine u nargilama su bezopasne, jer ne sadrže nikotin i druge štetne materije prisutne u duvanu.

Istina: Čak i kada se koriste biljne mešavine, duvanski dim i dalje sadrži katran i toksične kancerogene materije nastale usled sagorevanja uglja. Proces sagorevanja uglja oslobađa ugljen-monoksid i benzen, koji su veoma štetni po zdravlje. Stoga, upotreba biljnih mešavina ne smanjuje značajno rizik povezan sa upotrebom nargila.

Zaključak: Bez obzira na vrstu mešavine koja se koristi, nargile nose ozbiljne zdravstvene rizike. Važno je da korisnici budu svesni ovih rizika i donose informisane odluke o svom zdravlju. Popularnost nargila ne bi smela da zaseni naučno dokazane opasnosti koje dolaze sa njihovom upotrebom.

Više o ovome možete pronaći na stranici: Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Nargile – osnovne informacije, istine i zablude.

Foto: Unsplash

Klikni me

Misli na svežem vazduhu.